Valon hallinta

Tehtävässä 7 tavoitteena on opetella hallitsemaan sekä luonnonvaloa että keinovaloa sisätilassa. Salaman käyttöä ei suositella, tulisi siis oppia säätämään kameran nipukoita. ISO- arvoa ei myöskään saisi tarpeettomasti nostaa, vaan ennemmin tulisi käyttää hämärässä pitkää suljinaikaa ja ja jalustaa. Sisätila voi olla kotona, työpaikalla, julkisessa tilassa jne.  Kuvaparin tulee olla kuitenkin samasta ympäristöstä.


Vinkkejä valon hanllintaan löytyy esimerkiksi seuraavan linkin kautta:

 
http://www.sulantoblog.fi/valotuksen-pyha-kolminaisuus-osa-23/


Tähän tehtävään oli jostain syystä vaikea löytää ideoita... olisiko hiukan kurssiväsymystä?

Jokunen ajatus tuli viimein mieleen... melko tavanomaisia asioita kotoa. Vasemmanpuoleiset kuvat ovat päivänvalossa  ja vastaavasti oikeanpuoleiset keinovalossa otettuja.





 
 
 
Kurssikansioon päätyivät keskimmäiset lamppukuvat. Ei mitään huippuotoksia. Hiukan tylsä kuvapari, kuten ohjaajankin palaute kertoo:
 
Lamput kuvaparin kuva-aiheina toimii teemallisesti hyvin. Vasemmanpuoleisessa valaisin on kuvattu luonnonvalossa, oikealta tuleva valo piirtää kiillot ja heijastukset esineen muotoihin. Lampun materiaali pääsee pehmeässä luonnonvalossa hyvin esille, valo saa esineeseen himmeän hohteen. Sommittelu kuvassa on symmetrinen, kuva-aihe on keskellä kuvaa. Symmetriaa rikkoo taustalla vinossa kulkeva katonraja. Koska kuva-aihe on keskellä kuvaa ja rajattu vieläpä hyvin tiiviisti, kuva jää hieman tylsäksi.

Oikeanpuoleinen kuva toimii ajatuksellisesti hyvin kuvaparina edelliselle. Tässä lampun valo ja valon muoto luovat kuvan. Kellertävä keinovalo on niukkaa ja luo kuvaan dramatiikkaa. Tässäkin kuvassa kohde on keskellä, mikä tekee kuvasta toteavan ja, tylsänkin.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pimiötyöskentelyä valokuvauskurssilla

Tauluja kuvansiirtotekniikalla