Vapaus - valinnanvapaus

Nyt sytytti. Eräänä iltana kyläilyreissulla huomasin kadun varressa mielenkiintoisen rakennuksen tai oikeastaan rakennuksia. Olin  huomannut ne jo aikaisemmin, mutta en ollut kiinnittänyt niihin erityistä huomiota, ainakaan kuvausmielessä. Kaivoin kännykkäkameran esiin ja otin joitakin kuvia "muistiin". Täytyy palata viikonloppuna digijärjestelmäkameran kanssa ja ottaa muutamia lisäkuvia, suunnittelin mielessäni. Näin sitten teinkin. Itse asiassa otin rakennuksista muutamia kymmeniä kuvia!  Kukahan mahtaa olla arkkitehti? Täytyy ottaa selvää. Päivänvalossa ja salamalla kuvattuna rakennukset näyttävät melko "pliisuilta". Laatikon mallisia taloja, harmaita ja ruskeita seiniä...

 

 

Hämärässä ja pimeällä rakennusten yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa. Kuvausteemakin löytyy läpinäkyvien seinien takaa  kirjoitettuna. Ei sen tarvitsisi olla, mutta kun sattuu olemaan, niin mikseipä sitä hyödyntäisi ja ottaisi mukaan kuviin. Seinissä oli muitakin mielenkiintoisia tekstejä. Mieleeni tulee ajatus valinnanvapaudesta...

 
Seuraavista kuvista saa jokin kelvata kurssikansioon...ehkä alimmainen?   Tämä kuva kurssikansioon
 
 
Kurssin ohjaajan palautetta kuvasta:
 
Miljöökuva kaupungissa. Kuvassa on todennäköisesti jonkin julkisen rakennuksen seinää kuvattuna iltavalaistuksessa. Kuvaaja on tehnyt kaupungissa liikkuessaan mukavan visuaalisen löydön. Valaistut kierreportaat ja verkkomainen rakenne niiden ympärillä, sekä seinämiin kirjoitetut sanat tekevät tästä miljööstä erityisen. Yksi sanoista on vapaus. Kuvassa on pelkkää keinovaloa ja voimakas kontrasti. Sävyskaala on kuitenkin lämminhenkinen ja niukka, mikä tukee tyhjän miljöökuvan tunnelmaa. Kuvassa on suht toimiva rakenteellinen sommittelu; kuvassa on voimakkaampi etuala. Kuvassa on katsetta ohjaavia valokaaria ja portaiden luomia rakenteita. Etualalla näkyvä polkupyörän siluetti tuo kolkkoon miljööseen ihmisen läsnäolon, mutta itse jäin kaipaamaan kuvaan henkilöhahmoa, jonka läsnäolo tukisi kuvan tarinallista ulottuvuutta. Kuvan pääkohde, teksti vapaus, jää kuvan tulkinnan kannalta ehkä turhan kauas katsojasta, ja hieman puristuksiin kuvan keskiosan tienoille. Toisaalta se on juuri tästä sommittelullisesta ratkaisusta johtuen kuvassa löytö, joka ei heti itsestäänselvyytenä pomppaa kuvasta esiin. Toimivaa vertauskuvallista ajattelua miljöökuvaan sovitettuna.
______________________________________________

Olen oikein iloinen palautteesta. Ihmisen läsnäolo kuvassa olisi voinut olla hyvä ja olisi ollut mahdollistakin saada kuvaan, jos vain olisin rohkaistunut pyytämään kuvauslupaa porraskäytävän alapäässä tupakalla olevilta opiskelijoilta... Kyseessä siis ovat Joensuun Noljakassa sijaitsevat uudet opiskelija-asunnot, jotka edustavat uutta puutalorakentamista Suomessa. 

Valokuvailmaisun kurssikansioon oli kertynyt yli 20 kuvaa Vapaus -teemaan liittyen. Hienoja oivalluksia ja vertauskuvallista ajattelua. Hyvin erilaisia kuvia. Kurssin ohjelmaan kuuluu myös toisten kuvien kommentointi. Luulen, että opin tällä kurssilla hyvin paljon kuvista ja valokuvaamisesta!
______________________________________________

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herkullista ruokaa

Mobiilisti - Kuva&Kamera 2018