Kotikatuni

Tämän viikon Kotikatuni -tehtävän myötä siirryimme kuvallisesta ajattelusta kurssiohjelman toiseen osioon, jossa pääpaino on sommittelulla. Tässä tehtävässä on tarkoitus soveltaa miljöökuvaukseen erilaisia sommittelukeinoja ja rakentaa samasta näkymästä kaksi erilaista tulkintaa. Kuvissa tulisi käyttää erilaisia sommitteluratkaisuja: kultainen leikkaus, geometriset muodot tai katsetta ohjaavat linjat tai viivat.

Tämäkään ei ole mikään helppo tehtävä. Kotikatu ei nimittäin tällä hetkellä ole hehkeimmillään; vettä ja räntää sataa, vaikka on joulukuu. Tätä vauhtia lumi sulaa pian pois...

Kotikatua tulisi tarkastella eri vuorokauden aikoina ja sen tunnelmaa ja visuaalisuutta eri perspektiiveistä. Onneksi aikaa kuvailuun on vuoden vaihteeseen saakka. Toivottavasti maisemasta tulee lähiaikoina edes hiukan talvisempi verrattuna nykyiseen. Jos ei niin sitten täytyy yrittää löytää kuvauksellisuutta siitä, mitä tarjolla on. Miten lähtisi hahmottelemaan näitä kuvia? Ensin ehkä vain käyn katselemassa kotikatua tarkemmin...siis lenkille!

Täältäkin voi vinkkejä hakea:

Tosin oma kotikatuni ei ehkä tarjoa yhtä monipuolisia kuvausmahdollisuuksia kuin em. linkin näkymät.


5.1.2014 Tehtävä valmis

Sain joulupukilta aloittelijan teleobjektiivin ja tein sillä muutamia koekuvauksia kotikadulla joulun ja uuden vuoden tienoilla. Lumet olivat sulaneet pois ja näkymät olivat melko ankeita:Sommittelutehtävään liittyvän kuvaparin valinta osoittautui melko vaikeaksi. Pitäisikö toinen kuvista olla laajempi näkymä ja toinen kuva jostakin yksityiskohdasta? Vai molemmat kuvat samasta näkymästä eri kuvakulmista? Kuvausajankohta joulun ja uuden vuoden tienoilla ei ollut paras mahdollinen; aikaa kokeiluihin oli rajallisesti. Tein kuitenkin ottamistani kuvista muutamia erilaisia kuvapareja, joista yksikään ei tosin täysin tyydyttänyt visiotani kotikadusta:Mietin, mikä kuvapareista voisi olla sopiva kurssinkansioon eli että siitä löytyy kultainen leikkaus ja katsetta ohjaavia viivoja sekä linjoja. Itse pidän eniten toiseksi alimmaisesta kuvaparista, mutta ehkä kuvaustehtävää ajatellen alimmainen kuvapari täyttää vaatimukset parhaiten, joten sen siirsin kurssikansioon arvioitavaksi.


Ohjaajan palaute

Oivaltava kuvapari kotinurkilta; kuvat yhdistää toisiinsa molemmista kuvista helposti löydettävissä oleva alikulkutunneli.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa alikulkutunnelin suuaukko sijoittuu sommittelun kultaiseen leikkaukseen. Katse kulkee kuvassa myös
kuva-alaa halkovia katulinjoja pitkin ja kadulla kulkevat ihmiset tuovat miljööseen eloa.

Oikeanpuoleisessa kuvassa alkikulkuntunnelin kaareva muotokieli rakentaa kuvan sommittelun ja katse hakeutuu kaaria pitkin ulos tunnelista. Toimiva rajaus; tunnelin suuaukko rajautuu osittain kuva-alan reunan yli ja kuvassa on tarpeellinen jännite.

Kuvallistakin ajattelua soveltava kuvapari jossa sommitteluratkaisut toimivat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit