Runon kuvittaminen

Tämän ja viime viikon tehtävänä on runon kuvittaminen. Edelleen teemana on kuvallinen ajattelu. Tämä tehtävä osoittautui melko haastelliseksi huolimatta siitä, että kurssin ohjaaja on antanut valmiin Tommy Tabermanin runon kuvitettavaksi. On myös mahdollista kuvittaa oma runo tai muuten mieleinen runo.  En ole erityisemmin "runoihminen", vaikka muutamia runokirjoja omistankin, joten siitäkin syystä tämä tehtävä tuntuu vaikealta.

Runon kuvittaminen on aivan oma prosessinsa ja tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa puretaan tekstin ajatus; mistä runo kertoo? Sen jälkeen poimitaan tekstin käsitteet ja pohditaan miten ne voisi tehdä kuviksi. Myös tekstin virittämiä tunteita pohditaan. Neljäntenä vaiheena on kuva-aiheiden valinta. Kuvat voivat olla tekstiä havainnollistavia tai tulkitsevia tai ne voivat olla myös vertauskuvallisia. Kuvien valinnan ja kuvaamisen jälkeen tavoitteena on tehdä kolmen kuvan sarja, jossa jokin kuvista on ns. pääkuva, jota muuta täydentävät.

En tiedä, mistä syystä ensimmäiset huomiotani kiinnittäneet runot olivat sanomaltaan melko synkkiä... Liekki hiipuu, tänäkin yönä joku menettää rakkaansa... tai yksin, kaukana kaikesta... Ei hyvä, täytyy löytää joku hiukan valoisampi teema... vaikka onnesta tai auringonpaisteesta. Entäpä joulun läheisyys... voisiko siitä syntyä jotakin? Tai, entäpä jos vain ryhdyn kuvailemaan ja katson minkälaisia kuvia syntyy ja sen jälkeen valitsen runon...Lopulta kolmen kuvan sarja muodostui runoihin:

Lumen hopeinen valo,
sininen hiljaisuus.
Lämmin tupa,
rauhaa täynnä mieli.
On niin joulu.

- Satu Pusa
_____________________________________________________Tervetuloa taas
sinä talvinen pimeä,
sinä tuttu...

rauhoittava hämäryys

- E PusaJonkin verran kuvat kärsivät kuvankäsittelystä. Ilmeisesti olen pakannut niitä liiikaa tai tehnyt muita kuvankäsittelytoimenpiteitä liikaa, koska ne näyttävät huomattavasti rakeisimmilta sarjaksi tehtynä. Pääasia lienee tuo kuvien valinta runoon sopivaksi.  Alemman kuvasarjan siirsin kurssikansioon. Mielenkiinnolla odotan minkälaisia kommentteja kuvat saavat muilta kurssilaisilta ja ohjaajalta. Todennäköisesti ainakin kuvien laadusta tulee moitetta.

Ohjaajan palaute:

Tekstissä ja kuvissa toivotetaan ’sinä talvinen pimeä’ tervetulleeksi. Kuva-aiheet konkretisoivat ’tutun rauhoittavan hämäryyden’ kolmen erilaisen jouluvalosommitelman kautta.

Pääkuvassa on jouluvaloin koristeltu kuusi ja sen etualalla lyhdyssä palava
punainen kynttilä. Laajana ja viileämpisävyisenä näkymänä se toimii hyvin yhteen kahden pienemmän, lämminsävyisen lähikuvan kanssa. Erityisesti pidän alimmasta kuvasta, jossa kynttelikkö on kuvattu kekseliääästi punaviinilasin läpi. Sama punainen toistuu pääkuvassa. Myös oikeanpuoleinen lähikuva kynttelikön liekistä on kaunis pehmepäpiirtoisine taustoineen.

Samasta tematiikasta luovasti toteutettu kokonaisuus, jossa toistuu tekstin odottava ja rauhallinen tunnelma.

______________________________________________

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herkullista ruokaa

Mobiilisti - Kuva&Kamera 2018