Voimaa luonnosta

Maaliskuussa kävin valokuvamessuilla hakemassa inspiraatiota tauolla olleeseen kuvausharrastukseeni. Hiukan nihkeästi harrastus on siitä huolimatta käynnistynyt. Olen ottanut joitakin kuvia puhelimen kameralla ja pokkarillani, mutta kuvaaminen järjestelmäkameralla ei vielä ole käynnistynyt. Tai hetkinen, otinhan muutaman ruokakuvan järkkärillä viime viikolla, mutta siinäpä se sitten olikin.

Ulkona ei vielä ole riittävän lämmintä kuvaamiseen, sormet paleltuvat. Pääasia lienee kuitenkin se, että kuvailen jollakin kameralla. Näin perustelen itselleni saamattomuuttani. Toisaalta, mielessä on pyörinyt joitakin kuvausprojekti-ideoita. Messuilla kohtaamani ”Hetken kuvia” –idea tuntuu edelleen toteuttamiskelpoiselta. Olen mietiskellyt, olisivatko hetken kuvat luontokuvia, ihmiskuvia vai jotain muuta. Tai ihan vain pikaisia otoksia, ilman erityistä aihetta?
Periaatteessa järjestelmäkamera on melko jäykkä ”hetken” kuvaamiseen. Täytyy ensin saada asetukset, tarkennukset yms. kohdalleen, mikäli aikoo saada kuvan kohtalaisella laadulla. Kuvauksellinen ”hetki” on jo ehtinyt kiitää ohi, ennen kuin olen saanut kameran on edes laukaisuvalmiiksi. Kokeneet kuvaajat osannevat valmistella kameran jo etukäteen äkillistäkin kuvaustilannetta varten. Siihen minulla on vielä pitkä matka.

Em. syystä hetken kuvaus onnistuu itseltäni ehkä parhaiten kännykällä tai pokkarilla. Ongelmana kännykän osalta on, että se on vanhaa mallia, jossa kamera ei vielä ole teknisesti kovin hyvätasoinen. Pikkupokkarillani olen kuvannut monilla ulkomaanmatkoilla ja se on riittänyt hyvin. Järjestelmäkameraa en ole ottanut matkoille mukaan sen ison koon vuoksi, enkä muutenkaan ole halunnut matkalla liikaa uppoutua kuvaamiseen. Joskus tosin voisi lähteä ihan vain kuvausmatkalle.
Viimeisimmät kännykkä- ja pokkarikuvani olen ottanut kävelylenkeillä teemalla ”voimaa luonnosta”. Tavallaan nekin ovat hetken kuvia, mutta ei siinä mielessä kuin ”Hetken kuvat” valokuvaaja Tiina Puputin tai Henri Cartier – Bressonin tarkoittamina. Valokuvaan tulisi saada jokin sellainen elementti, joka tallentuu kuvaan juuri kuvaushetkellä ja jota siinä ei seuraavassa hetkessä enää ole. Melko haasteellista.


Yritän täsmentää valokuvausprojektinia ideaa kevään kuluessa. Kuvausvireen ylläpitämiseksi täytyy jatkaa aktiivisesti kännykkä- ja pokkarikuvaamista. 
Lue myös

Fotodays -voimaa valokuvasta


Fotodays


Fotodays

Fotodays

Fotodays


Fotodays


Fotodays -voimaa valokuvasta


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herkullista ruokaa

Mobiilisti - Kuva&Kamera 2018